Anna Wretling Founder of Power Woman in San Francisco

Extrematleten som går sin egen väg

Hur skulle du reagera när du korsar målgången efter 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning på 10 timmar och 1 minut. Med uppsträckta armar? Genom att bryta ihop av utmattning? Eller med ett ryck på axeln och ett "jaha"? Möt Anna Wretling, grundare av Power Woman som tillhör den tredje kategorin av människor. 

Extrematleten som går sin egen väg

 

 

Power Womans grundare Anna Wretling utmanar ständigt gränser. Vid 38 års ålder, orkade hon knappt lyfta ett mjölkpaket. Sju år senare genomförde hon sin första Ironman och krigade sig upp på Gaustatoppen summit i Norge.

Min superkraft är att jag är bra på att stänga av negativa tankar och enbart fokusera på de positiva, säger Anna Wretling.

Hur skulle du reagera när du korsar målgången efter 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning på 10 timmar och 1 minut. Med uppsträckta armar? Genom att bryta ihop av utmattning? Eller med ett ryck på axeln och ett "jaha"?

Anna Wretling tillhör den tredje kategorin av människor.

Om du följer henne på Instagram, kommer du se hur hon kravlar upp för skidbackar, balanserar på bryggor, testar ballet och gör yogapass med sina barn. Att checka av en Ironman är bara en del av Anna's omfattande träningspussel.

Så det är kanske inte så märkligt att hon ofta kallas gränsförflyttaren eller extrematlet. Denna tvåbarnsmamma som började träna först vid 38 års ålder och som - inom loppet av bara några år - har genomfört alla från maratonlopp och ultralopp till att kriga sig upp på Gaustatoppen summit i Norge.

Jag var en av 17 kvinnor som gick i mål i Norseman (världens tuffaste extremtriathlon). Det är något jag aldrig glömmer!  

 

Efter 3,8 km av simning genom en iskall fjord, cyklade Anna 180 km över fem berg i snö och regn, för att avsluta med ett maratonlopp på 42,2 km, De sista 17 km utgjordes av en brant lutning upp för ett 1800 m högt berg - ett sträcka som av deltagarna går under smeknamnet "Zombiebacken".

–Det var extremt på alla sätt och vis. Kylan och det dåliga vädret resulterade i en helt annan förberedelse, med ombyten och varma kläder som behöver tas av och på. Du måste ha en följebil och du behöver skriva på en rad papper med regler och riktlinjer innan du får genomföra Norseman race. I detta lopp tävlar män och kvinnor på helt lika villkor.

Att gå sin egen väg har alltid varit Anna Wretlings sätt. Därför är det kanske inte så konstigt att hennes träningsmodell ifrågasätts av andra atleter. I början så tränade hon enbart utifrån lust och passion, men därefter enligt ett träningsupplägg från hennes tränare som är rätt okonvetionellt. Målet är att att träna så lite som möjligt men för bästa effekt – att träna hårt men smart!

- I varje händelse så är den övergripande känslan den styrande faktorn, oavsett timing, distans, puls eller effekt. All träning sker enligt insats mätt mot resultat. 

Säga vad man vill om Annas träningsmetod, hennes metod har resulterat i att hon är bättre än 99% i hennes åldersgrupp i Ironman. Kanske beviset att hastighet inte avgörs av utrustningen eller antalet träningstimmar, utan snarare av uppfinningsrikedom, ihärdighet och effektivitet.

– Långdistanslöpning passar inte alla och många lider av dippar. För mig så är det den mentala styrkan som får det att fungera. Jag är bra på att stänga av negativa, lönlösa tankar. Som under Alcatraz race (Escape from Alcatraz Triathlon 2016). För mig var det en ren och skär mardröm att simma genom hajfyllda vatten. Men att fokusera på min rädsla hade inte hjälpt mig, så istället fokuserade jag på att det bara skulle vara som längst en timme av mitt liv. Så hur jobbigt kan det vara? Jag försöker dämpa istället för att förstärka svårigheterna genom att sätta saker i perspektiv.

  Jag vägrar destruktivitet och att göra saker till problem.  


Det här är ett tankesätt som följt henne genom åren. Målet för Anna Wretling är att Power Woman ska inspirera och lyfta kvinnor och att ingjuta mod att utmana sig själva.

– Vi har startat en klubb där alla kvinnliga atleter är välkomna. Målet är att skapa en gemenskap som uppmuntrar till glädje i träningen. Det finns en otrolig kraft i kvinnor som samarbetar och stöttar varandra. Vi utnyttjar den kraften. Vi kvinnor ska inte begränsa oss för att vi inte tror på oss själva eller för att vi är rädda att misslyckas. Vi har inga begränsningar. Jag hoppas att jag genom min träning kan inspirera fler kvinnor att göra saker de tidigare inte vågat. Jag är också livrädd för massor med saker - men jag låter inte det stoppa mig!