Simning i öppet vatten är en populär simsport som innebär simning i hav, sjöar, floder och andra naturliga vatten. Det är en annorlunda form av simning jämfört med simning i bassäng eftersom man måste ta hänsyn till faktorer som vind, vågor och strömmar.

Simning i öppet vatten är en utmanande sport som kräver god fysisk kondition, uthållighet och tekniska färdigheter. Det är viktigt att känna till de lokala väder- och vattenförhållandena. I allmänhet rekommenderas det inte att simma ensam utan tillsammans med andra, vilket också ger en trevligare upplevelse och träning!

 

Utrustning för simning i öppet vatten

  1. Våtdräkt
  2. Simglasögon
  3. Badmössa
  4. Säkerhetsboj
  5. Badkläder

En våtdräkt håller dig varm och ger dig bättre flytkraft, vilket gör simningen säkrare. Det finns många olika typer av dräkter beroende på vilken simstil du väljer, din nivå och din budget. Många återförsäljare erbjuder möjligheten att provsimma dräkten innan du fattar ett beslut. Om vattnet är mycket kallt kan en huva eller pannband, strumpor och neoprenhandskar vara bekväma. Det finns även tunna tröjor och shorts i neopren som kan bäras under våtdräkten som förstärkning. Merinoull fungerar också som ett extra, värmande lager. Förutom våtdräkten, den färgglada badmössan och säkerhetsbojen behöver du ett par simglasögon. Om solen är stark kan det vara skönt att ha tonade linser. När kallt vatten strömmar in i öronen påverkar det balanssinnet och kan göra att du känner dig yr eller sjösjuk. Ett par öronproppar kan oftast förhindra detta. Vaselin (eller bodyglide) på halsen minskar risken för skav från våtdräkten.

Träning för simning i öppet vatten kräver en kombination av uthållighetsträning, teknikträning och anpassning till de specifika förhållandena i öppet vatten. Simmare som är bekanta med tekniker för att hantera vågor och strömmar, samt tekniker för att bibehålla riktning och kurs är ofta snabbare än andra och använder mindre energi under loppet.

Simning i öppet vatten är en unik och utmanande form av simning som lockar många människor som letar efter en ny utmaning och ett annorlunda sätt att uppleva naturen. Trots de utmaningar och risker som finns är det en fantastisk sport som belönar sina utövare med en känsla av frihet och upptäckt.

Skillnaden mellan att simma i pool och öppet vatten

Om du befinner dig utomlands kan du ha turen att simma i lugnt, varmt vatten med god sikt, nästan som i en pool, men här hemma är förhållandena annorlunda. Temperaturen i våra svenska vatten är oftast relativt blygsam och sikten är begränsad. När du inte har någon svart linje på botten att följa måste du lägga till navigering till din simning. Du kan också behöva ta hänsyn till vågor, strömmar och bländande solljus. Det är inte ovanligt att något så trivialt som att simma över sjögräs, genom näckrosor eller titta på små fiskstim som passerar förbi är skrämmande de första gångerna. Om du simmar en tävling kan du ofta förvänta dig att trängas med andra.

Träna för tävling

Ibland kan starten på ett triathlon, swimrun eller öppet vatten-lopp kännas som att befinna sig i en torktumlare. Det är armar och ben överallt, vattnet skvätter och det kan kännas extra svårt att andas. Även om du befinner dig långt bak eller i utkanten av startfältet, där det vanligtvis är mycket mindre hektiskt, kan det vara bra att ha övat på liknande situationer i förväg så att du kan behålla lugnet. Drafting innebär att man håller sig tillräckligt nära en annan simmare för att spara energi. Simmaren framför skapar ett undertryck i vattnet, vilket ger den bakomvarande mindre vattenmotstånd. Det finns två sätt att drafta, det ena är att ligga direkt bakom fötterna på en annan simmare, det andra är att ligga diagonalt bakom, med huvudet i nivå med höften på personen framför. För att komma dit du vill när du simmar utomhus måste du navigera. Det gör du genom att titta framåt med jämna mellanrum, med ögonen precis ovanför vattenytan.

Undvik att andas när du navigerar. Om du lyfter huvudet för högt försämras vattensituationen och du kan få en kallsup. Sikta på något som är högt i färdriktningen, t.ex. trädtoppar eller hustak. Om vattnet är lugnt och du har bojar att följa kan du sikta på dem, men om vattnet är skvalpigt kan bojarna försvinna utom synhåll i vågdalarna. Då är det bra att ha en referenspunkt högre upp. Vissa tävlingar kräver också att du rundar en eller flera bojar, och det finns olika tekniker för att göra detta effektivt. Enarmssimning, polosimning eller ryggsim är några av dem.

Bra att tänka på

Säkerheten först! Simma aldrig ensam. Ha någon som håller uppsikt över dig från vattnet eller från stranden. Om du simmar i havet eller i en stor sjö med båttrafik är det en bra idé att ha din övervakare bredvid dig i en medföljande kajak. Simma annars så nära stranden att du snabbt kan ta dig i land om något händer. Bär en färgglad badmössa och ha en säkerhetsboj med dig när du simmar. En säkerhetsboj är en färgglad, vattentät, uppblåsbar boj som du fäster med ett band runt midjan.

Efter du simmat

Även om det är hyfsad temperatur i vattnet kan det vara skönt att ha varma kläder och kanske en mössa till hands när man kommer upp, särskilt i början och slutet av säsongen när det är kallt i luften. En termos med något varmt att dricka är också bra att ha om man blir nedkyld i vattnet.

Content from Neptun 

 

maj 21, 2024 — Power Woman