Därför ska du börja vinterlöpa
Vintertid kan definitivt vara en utmannande tid att utöva utomhussporter. Att ta sig ut när det snöar och kallt kan hindra även de mest motiverade löparnas mål. Men tänk om vi upptäckte att det faktiskt finns några fördelar med att springa i minusgrader och omgiven av snö?
Förutom exponering för D-vitamin (om det är tillräckligt soligt) kan vinterlöpning utomhus vara fördelaktigt på många sätt. Du måste bara ha rätt tillvägagångssätt, följa några tips och vara medveten om att under mellanfasen, när snön börjar smälta, är risken större för potentiella halkaskador.
Hur klarar man vinterlöpning på bästa sätt?
Det handlar om att komma in i rätt tänkesätt och även att förbereda din utrustning i förväg. En ordentlig vinterlöparutrustning kommer att räcka långt, och kommer att vara skillnaden mellan en uppfriskande löptur utomhus eller en löptur du helst vill glömma.
Var medveten om att en snökilometer är svårare att genomföra än en som görs under vanliga väderförhållanden. Snö och is kommer att få dig att springa i ett långsammare tempo för att hjälpa dig att hålla balansen på hala vägar Att försöka behålla din vår- eller hösttid är uteslutet, fokusera bara på att vara ute och få in de där milen.
Långa pass är också en utmaning. Ju längre pass desto svårare är det för kroppen att hålla värmen uppe. Vissa löpare är mer påverkade än andra, särskilt av andningen, då luftstrupen kan kännas påverkad av de låga temperaturerna. Hitta din toleransgräns och gå inte över den gränsen.
Tips för att springa i kallt väder
Innan du ger dig ut, här är några användbara tips som du kan följa:
- Se till att du kollar väderprognosen . Bortsett från temperaturen, om det börjar regna eller snöa, kan löpbanan ändras avsevärt.
- Värm upp i inomhus , innan du ger dig ut. Dynamiska sttrectövningar är att föredra innan löpningen.
- Börja löpningen i långsam takt , byggs edan skata och säkert upp tempot.
- Hålla vätskebalansen är väldigt viktigt. Kom ihåg att din kropp fortfarande behöver vatten trots att det är kallt. Se till att du är återfuktad innan du springerr och ta vatten att dricka under längre löpturer.
- Kyl ner när du är klar . Din kropp behöver lite tid att anpassa sig. Se till att du kan ta en dusch och något varmt att dricka strax efter att du är klar, låt inte kylan sätta in.
- Om du lider av hjärt-kärlsjukdom, konsultera med din läkare innan du börjar med vinterlöpning. Blodtrycket kan stiga på grund av kalla temperaturer.
- Torr, kall luft kan ta ut sin rätt på dina lungor. Kontrollera din lungkapacitet innan du försöker springa i minusgrader.
- Var försiktig med hypotermi . Att vara ute i kylan i -20ºC eller lägre kan vara riskabelt, speciellt om du inte bär rätt kläder.
Fördelar med att springa i kylan
Att springa i kylan, om det görs rätt, kan vara mycket fördelaktigt för din hälsa. Det hjälper dig inte bara att hålla dig aktiv under vintermånaderna, utan det kan också hjälpa dig att påskynda din ämnesomsättning. Våra kroppar tenderar att sakta ner under vintermånaderna och genom att gå ut och springa i kylan kan du lyckas lura din kropp.
Att ha en aktiv kropp kan ha en positiv inverkan på ditt sinne. Att hålla sig aktiv under vintern kan hålla energinivån och ditt allmänna humör på topp.
Det finns inget dåliga väder, bara dåliga kläder
"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder". Det gamla svenska ordspråket passar bra som tumregel innan du ger dig på vinterlöpning. Klä dig lämpligt så minskar du riskerna för hypotermi.
När du väljer dina plagg, tänk på att du ska bära kläder som är 10 till 25 grader varmare än utetemperaturen. När du börjar springa och svettas kommer du att anpassa dig till rätt temperatur.
Lager-på-lagerär nyckeln, så välj ytterkläder med dragkedja framtill. På så sätt kommer du att kunna justera i farten, dra ner dragkedjan på din jacka om du blir varm, eller dra upp den om det blir kyligt eller blåsigt.
Din vinterlöpargarderob bör innehålla några av (om inte alla) dessa plagg:
- Vinterpassade löparskor är ett måste. Du kan antingen köpa ett par specialdesignade vinterskor, med en dubbsula i gummi för att ge grepp, eller investera i löstagbrara dubbar som kan fästas på dina vanliga löparskor. Om skorna är vattentäta och isolerade, ännu bättre.
- En reflex . Den här kan finnas redan som en del av designen på din jacka, eller så kan du lägga till reflexband dina kläder. Detta kommer att göra det lättare för bilförare att se dig i svagt ljus, molnigt eller dimmigt.
- Ett par handskar kommer att säkerställa att dina händer inte lider av förfrysning. Ullvantar är ett annat bra alternativ. Om du tenderar att ha extremt kalla händer kan du också bära vantar ovanpå dina handskar för att hålla dem varma.
- Strumpor kommer att hålla dina fötter torra och varma. Se till att de är gjorda av material som håller dina fötter torra, som ull.
- En hatt eller mössa är ett måste, eftersom det mesta av vår kroppsvärme går förlorad genom huvudet. Den måste täcka dina öron och vara gjord av material som tillåter svett.
- En halsduk eller scarf är alltid en bra idé att skydda ansiktet från vind och kyla.
- En långärmad innerskjorta. Detta kommer att vara ditt baslager och hjälper till att hålla din kropp varm. Undvik material som inte gynnar svett eller som snabbt kan bli fuktigt, som bomull. Merinoull eller ett tekniskt material är alltid ett utmärkt val.
- En tröja, som fungerar som ett mellanlager om du behöver det.
- En löparjacka . Ditt yttre lager. Vindtäta och vattentäta alternativ är det bästa valet för att hålla kroppen skyddad om vädret blir tufft.
- Ett par varma löpartights . Att ha ett lager av underställ-tights kan göra en enorm skillnad i extrema temperaturer.
Låt inte vintern hindra dig från att röra dig utomhus och in naturen. Gå ut och dra nytta av ett klart sinne, aktiv kropp och pigg själ.