Vintertid kan definitivt vara en utmaning att utöva utomhussporter. Att gå ut när det snöar och kallt kan hindra även de mest motiverade löparnas mål. Men tänk om vi berättade att det faktiskt finns några fördelar med att springa i minusgrader och omgiven av snö?

Förutom exponering för D-vitamin (om det är tillräckligt soligt) kan vinterlöpning utomhus vara fördelaktigt på många sätt. Du måste bara ta rätt tillvägagångssätt, följa några tips och vara medveten om att under mellanfasen, när snön börjar smälta, är risken större för potentiella halkaskador.


Hur man hanterar vinterlöpning?

Det handlar om att komma in i rätt tänkesätt och även att förbereda din utrustning i förväg. En ordentlig installation kommer att räcka långt, och kommer att vara skillnaden mellan en uppfriskande löptur utomhus eller en du vill glömma.

Var medveten om att en snökilometer är svårare att genomföra än en som görs under vanliga väderförhållanden. Snö och is kommer att få dig att springa i ett långsammare tempo för att hjälpa dig att hålla balansen i hala golv. Att försöka behålla din vår- eller hösttid är uteslutet, fokusera bara på att vara ute och få in de där milen.

Långa pass är också en utmaning. Ju längre pass desto svårare är det för kroppen att hålla värmen uppe. Vissa löpare är mer påverkade än andra, särskilt av andningen, då luftstrupen kan kännas påverkad av de låga temperaturerna. Hitta din toleransgräns och gå inte längre än den punkten.

Tips för att springa i kallt väder

Innan du ger dig ut, här är några användbara tips som du kan följa:

 • Se till att du kollar väderprognosen . Bortsett från temperaturen, om det börjar regna eller snöa, kan löpbanan ändras avsevärt.
 • Värm upp i ditt hus , innan du ger dig ut. Dynamiska sträckor är att föredra innan löpningen.
 • Börja löpningen i långsam takt , sedan säkert bygga upp.
 • Håller sig hydrerad är väldigt viktigt. Kom ihåg att din kropp fortfarande behöver vatten trots att det är kallt. Se till att du är återfuktad innan du lämnar och ta vatten att dricka under löpningen.
 • Kyl ner när du är klar . Din kropp behöver lite tid att anpassa sig. Se till att du kan ta en dusch och något varmt att dricka strax efter att du är klar, låt inte kylan sätta in.
 • Om du lider av hjärt-kärlsjukdom, kontakta din läkare i förväg. Blodtrycket kan stiga på grund av kalla temperaturer.
 • Torr, kall luft kan ta ut sin rätt på dina lungor. Kontrollera ditt andningsorgan innan du försöker springa i minusgrader.
 • Var försiktig med hypotermi . Att vara ute i kylan i -20ºC eller lägre kan vara riskabelt, speciellt om du inte bär rätt kläder.

 

Fördelar med att springa i kylan

Att springa i kylan, om det görs rätt, kan vara mycket fördelaktigt för din hälsa. Det hjälper dig inte bara att hålla dig aktiv under vintermånaderna, utan det kan också hjälpa dig att påskynda din ämnesomsättning. Våra kroppar tenderar att sakta ner under vintermånaderna och genom att gå ut och springa i kylan kan du lyckas lura din kropp.

Att ha en aktiv kropp kan ha en positiv inverkan på ditt sinne. Att hålla sig aktiv under vintern kan hålla energinivån och ditt allmänna humör på topp.

 

 Det finns inget som heter dåligt väder, bara dåliga kläder 


Vinterlöpning nödvändigheter

"Det finns inget som heter dåligt väder, bara dåliga kläder". Detta svenska talesätt bör tillämpas som en tumregel innan du ger dig ut i vinterlöpning. Klä dig lämpligt så minskar du riskerna för hypotermi.

När du väljer dina plagg, tänk på att du ska bära kläder som är 10 till 25 grader varmare än utetemperaturen. När du börjar springa och svettas kommer du att anpassa dig till rätt temperatur.

Lagerläggning är nyckeln, så välj ytterkläder med dragkedja framtill. På så sätt kommer du att kunna justera i farten, dra upp dragkedjan på din jacka om du blir varm, eller dra upp den om det blir kyligt eller blåsigt.


Din vinterlöpargarderob bör innehålla några av (om inte alla) dessa plagg:

 • Vinterpassade löparskor är ett måste. Du kan antingen köpa ett par specialdesignade vinterskor, med en dubbsula i gummi för att ge grepp, eller investera i spikar som kan fästas på dina vanliga löparskor. Om de är vattentäta och isolerade, ännu bättre.
 • Ett reflekterande föremål . Detta kan komma redan på din jackdesign, eller så kan du lägga till reflekterande tejp på dina kläder. Detta kommer att göra det lättare för förare att se dig i svagt ljus, molnigt eller dimmigt.
 • Ett par handskar kommer att säkerställa att dina händer inte lider av förfrysning. Vantar är ett annat bra alternativ. Om du tenderar att ha extremt kalla händer kan du också lägga dina vantar ovanpå dina handskar för att hålla dem toasty.
 • Strumpor kommer att hålla dina fötter torra och varma. Se till att de är gjorda av material som håller dina fötter torra, som ull.
 • En hatt eller mössa är ett måste, eftersom det mesta av vår kroppsvärme går förlorad genom huvudet. Den måste täcka dina öron och vara gjord av material som tillåter svett.
 • En halsduk eller halsduk är alltid en bra idé att skydda ansiktet från vind och kyla.
 • En långärmad innerskjorta. Detta kommer att vara ditt baslager och hjälper till att hålla din kropp varm. Undvik material som inte gynnar svett eller som snabbt kan bli fuktigt, som bomull. Merinoull eller ett tekniskt tyg är alltid ett utmärkt val.
 • En tröja, som fungerar som ett mellanlager om du behöver det. 
 • En löparjacka . Ditt mest yttre lager. Vindtäta och vattentäta alternativ är det bästa valet för att ha dig täckt om vädret blir tufft.
 • Ett par varma löpartights . Att ha inre fleeced tights kan göra en enorm skillnad i extrema temperaturer.

 

Låt inte vintern hindra dig från att hålla kontakten med naturen. Gå ut och dra nytta av ett klart sinne, aktiv kropp och återupplivad själ.

BILD POWER WOMAN ANNA HAAG, @ANNAHAAG
FOTO RUNNER'S WORLD

 


december 23, 2022 — Power Woman