I helgen är det dags att ställa klockan på vintertid för oss här i Sverige. Plötsligt känns det som att mörkret omger oss och det blir genast så mycket lättare att hitta ursäkter för att inte ge sig ut på den där löpturen som kommer att stärka din kropp och vårda din själ. Här är våra bästa tips för löpturerna under den mörka delen av året. 

Så här är våra tips för att du ska känna dig säker när du springer i mörkret.

  • Spring i sällskap, spring med en partner, en hund eller gå med i en löpargrupp.
  • Ta ur hörlurarna eller använd bara en öronsnäcka. Håll volymen låg för att vara säker på att du kommer att kunna höra om något eventuellt problem närmar sig.
  • Ha alltid med dig en mobiltelefon så att du kan komma i kontakt om något händer.
  • Variera dina rutter och tid. Följ din instinkt och ta den väg som känns trygg. Om du känner att du är på väg in i en osäker situation, lita på din magkänsla och ta dig till en säker plats. Ring polisen om du märker något misstänkt.
HÄR ÄR DE VANLIGASTE FRÅGORNA VI FÅR OM ATT SPRINGA I MÖRKER

Vilken utrustning ska jag använda för att springa i mörker?

Reflective Vest

När du springer i mörker, använd kläder som passar vädret, oavsett om det är varmt, kallt eller regnigt. Se till att dina yttre lager är ljusa eller har reflekterande element. Om det är helt mörkt, ta med ljus också: en pannlampa och en reflexväst, till exempel.

Är det dåligt för hälsan att springa sent på kvällen?

Att springa när som helst på dygnet är bra för din hälsa, så länge du inte överdriver och så länge du gör det på ett säkert sätt. Viss forskning visar att sömn, visar viss forskning att intensiv träning sent på natten kan orsaka förhöjd puls under de första timmarna av sömn. I Norden är det mörkt länge på morgonen och från tidig kväll så därmed är inte mörkerlöpning samma sak som att det sker sent på kvällen.

Vad ger bäst synlighet - belysning eller kläder?

I slutet av dagen (eller i början av den!) vill du vara säker på att bilister ser dig när du springer i mörkret. Ju mer du gör dig sedd, desto bättre. Det kan innebära att bära reflexer, en lampa eller bära en pannlampa. Utgå från hur mörkt det är och om det finns trottoarer eller gatlyktor längs löpturen.

Ljus gör dig mer synlig för bilar men ett blinkande ljus kan dessutom väcka förarens uppmärksamhet. Att placera en ljus eller reflekterande utrustning på rörliga delar – armar, fötter, vrister – kommer också att uppmärksamma förare på att du är ett rörligt föremål.

Njut av höst- och vintermörkret. Fortsätt springa, såväl i dagsljus som i mörker. Det ger dig POWER.


oktober 28, 2022 — Cecilia Hjertzell