Rebecca Hammel är löparcoach och PT, hon har sprungit många marathon och genomfört flera Ironman. Rebecca inspirerar sina följare till att träna varierat med fokus på konditionsidrotter men blandar även in styrketräning och rörlighet, mental träning och yoga. Rebecca springer normalt sett mycket och ser tex längdskidsäsongen som ett perfekt tillfälle att få låta kroppen bryta löpningens rörelsemönster, ge hjärnan variation OCH på köpet få en starkare kropp även i  löpningen.  

Många människor har en vana att i sin rutin bli enkelspåriga, av bekvämlighet eller av rädsla för att tappa träning inom sin ”sport”. Häri ligger dock en stor utvecklingspotential för att våga utmana och variera sig ger bättre resultat på alla sätt, inte minst för motivationen och för hälsan.

"Av erfarenhet vet jag att många har svårt att släppa sin befintliga träningsrutin , ofta pga. en rädsla för att ”tappa form. Är man på semester, ledig eller på resa kan det vara svårt att få till träningen över huvud taget för att man tappar all sin vanliga rutin och kanske ännu mindre vågar testa något nytt. Jag kan förstå båda anledningarna MEN jag vill utmana er alla genom att se just ledigheten som en möjlighet till att göra något helt annat, fritt från den vanliga prestationen, med fokus på att må bra och få vila kropp och knopp från den vanliga rutinen."

Kan man byta ut löppass mot skidor om man har sitt huvudfokus på löpning?

  • Svaret är givetvis JA och att det är den ultimata idrotten att byta ut just ett löppass mot. 

Längdskidåkning (klassiskt) innebär att många muskelgrupper aktiveras, vilket ger en stor belastning på hjärtat som då tränas på ett exemplariskt sätt. Samtidigt är det skonsamt och sparar en del på dina vader och lårmuskler som annars är väldigt ansträngda under hårda löppass! Dessutom är det bra styrketräning för mage, rygg, rumpmuskulaturen, axlar och armar som många löpare är svaga i.

Hur många pass kan man byta ut? 


Regeln om att ”du blir bra på det du gör” gäller givetvis fortfarande, så majoriteten av dina pass bör fortsatt vara löpning (om du inte är skadad - då kan du byta alla) 

 

Att byta 1-2 pass löpning mot skidor per vecka är utmärkt. Bäst är att byta ut distanspass i syfte att kunna uppnå en hög träningsvolym utan att bli för sliten. 

Rebecca har bytt ut alla löppassen under en vecka (då hon befunnit sig i fjällen) mot längdskidåkning. Det har gett variation för både huvudet och kroppen, vilket är viktigare än man kan tro, även om det blir på bekostnad av lite löpform (med betoning på just liten). 

Med det sagt, ut och njut av snön om du kan. Pausa din vardagliga vanliga träning och bli starkare och mer motiverad!

Lycka till!

//Rebecca Hammel

https://www.instagram.com/rebeccahammel/

februari 20, 2023 — Anna Wretling