Jadranka Lanfjord är triathlet och för henne är triathlon en viktig del av livet då det är som en medicin, det hjälper henne i hennes sorg bearbetning efter makens plötsliga bortgång. Jadranka sitter i styrelsen för Power Woman Athletic Club och har använt Power Womans kläder sedan starten när hon började träna för "Cykelvasan" och Power Woman lanserade sina första cykelkläder. "När du har provat de här plaggen vill du inte ha något annat på dig", säger Jadranka. Hennes favoritplagg är tajtsen eftersom hon använder dem i vardagen även när hon inte tränar. Hennes favoriter är ”POW Heaven Rainbow" med färger som gör henne glad!

Jadranka älskar att springa som många andra, men hon vet att folk  har svårt att komma igång. Därför delar Jadranka med sig av sina bästa råd som kan hjälpa tvivlaren att öka glädjen och njutningen av att springa.

Här är sex enkla tips för att känna att löpningen blir roligare


1. Sakta ner
Det är ok att springa långsamt! Det är ok att blanda gång och löpning, speciellt på längre löpturer eller mellan intervallträning. Om du tycker att det är svårt att hålla nere pulsen, kombinera löpning med promenader så kommer du att märka stor skillnad över tid. De flesta som tränar till längre lopp räknar tid på fötterna, så om man springer och varvar gång ger fina resultat på sikt.

2. Näring
Drick lite hela tiden hellre än att svälja en liter precis innan en löprunda. Detsamma gäller mat, ät inte en stor portion mat precis innan löpningen, vänta minst 2 timmar innan du går ut. En full mage resulterar i tung känsla och magen kan krångla.

3. Andas
Att vara andfådd när du springer betyder inte att du är i dålig form, det kan betyda att du andas in för mycket och inte andas ut tillräckligt med luft. Utandningen är lika viktig som inandningen, nästan viktigare eftersom luft alltid kommer in naturligt:) Andas med magen för att få tillräckligt med syre. Våga andas högt!

4. Utrustning
Bra kläder och skor gör löpningen bekvämare och roligare. När det kommer till skor är det viktigt att du hittar skor som passar just dig, prova skor som du trivs med och som passar dina syften. Ska du springa på asfalt eller i skogen och är du nybörjare eller van och hur långt ska du springa? Angående kläder så ska de stödja din rörelse och du ska känna dig fri och lätt. Kläder ska sitta åt och inte fladdra och bygg lager på lager så du kan anpassa temperaturen. Ofta klär man sig för varm, så bättre vara lite kylig i början av träningen istället för att få värmeslag. 

5. Vänner
Vänner gör livet roligare och detsamma gäller löpning. Det kanske inte blir fysiskt lättare, men det är oftast mentalt lättare om man springer tillsammans.

 6. Gör en plan
Om du har en plan eller ett mål blir det roligare och mer motiverande. Om du springer samma hastighet, samma varv, samma dag, etc... kommer det till slut bli tråkigt. Variera distans, hastighet, terräng och intensitet. Om du gillar att sätta upp mål, gör det, om inte se löpning som din fritid för att komma ut och få kontakt med naturen.

Follow Jadranka on Instagram @jadranka_lanfjord
mars 31, 2023 — Anna Wretling