Leila Dachraoui Benlaib är redo att simma i US Masters i slutet av april. Hon bor i Dubai, Tunis och Stockholm och arbetar som jurist och universitetslärare. Hon fyller 51 år i maj och är på väg att bli en topp 3-simmare i Europa.

Beskriv din bakgrund inom sport?

- När jag var 12 år gammal blev jag uttagen till det tunisiska juniorlandslaget i simning. Vid 13 års ålder blev jag antagen till elitlandslaget. Så från 1985 till 1990 var jag tävlingssimmare i det tunisiska landslaget. Jag var mästare i 100 och 200 meter ryggsim i alla kategorier i Tunisien samt samt guld-, silver- och bronsmedaljör flera gånger i de arabiska mästerskapen. I de afrikanska mästerskapen tog vi guld i 4x100 medley och vårt tunisiska damlag höll också det afrikanska och arabiska rekordet i fyra år. Jag har tävlat både regionalt och internationellt och var yngsta simmare i de afrikanska spelen i Nairobi 1984.

Varför har du valt tävla och träna just simning?

2017 gjorde jag comeback som simmare och träffade min tränare, den sydafrikanske OS-simmaren Charl Van Crous, som hjälpte mig att vinna guld i franska mästerskapen på 50 meter ryggsim, silvermedalj på 100 ryggsim och bronsmedalj på 200 ryggsim bara sex veckor efter att jag började med honom. Och sedan mars 2017 har jag varit rankad topp 3 i Frankrike i min ålderskategori där jag har vunnit nästan 30 medaljer i de franska mästerskapen i Masters-simning.

Sommaren 2017 tävlade jag i World Masters Championships och kom på 12:e plats i 200 ryggsim, 8:e plats i 100 och 5:e plats i 50 ryggsim med en medalj (de ger medaljer till de 6 första). Jag har tävlat med SK Neptun i European Masters Championships i Slovenien 2018 där jag vann 2 bronsmedaljer i 50 och 100 ryggsim. I Sverige vann jag också en medalj i 100 ryggsim och kom 4:a i 50 ryggsim i xMasters-mästerskapen som jag deltog i 2019.

I sommar tävlade jag i Rom i EM igen och vann brons i både 50 och 100 ryggsim. Jag har tävlat i flera andra mindre tävlingar och även i senior elitmästerskapen i Tunisien med elitsimmare där jag var runt 12 i hela Tunisien.Vad är det bästa med simning?

-Du kan fokusera på dig själv till 100 %. Du är bara ensam med dig själv, dina tankar och din kropp. Det är så lugnande. För mig är det också en terapi för min ångest. Det är också en individuell sport där man använder alla muskler och kräver en god kondition och styrka. Som sprinter tränar jag också mycket på gymmet.

Beskriv dina mål med simning?

-Jag är för närvarande topp 10 i Europa. Jag skulle vilja bli topp 3 i Europa och varför inte bli topp 3 i världen. Master simning gör det möjligt att utvecklas under årens lopp, genom att försöka hålla samma nivå gör man framsteg! Jag vill hålla mig runt 33 sekunder på 50 ryggsim och 1,13/ 1,12 på 100 ryggsim under de kommande fem åren.

Berätta om din tävling i USA och varför du är där?

- I slutet av april tävlar jag för första gången i Irvine, USA. Det blir första gången jag tävlar i Yards. Yards pool är en något kortare pool än vanlig pool. Den är perfekt för mig som sprinter. Jag förbereder mig med mycket konditionsträning där vi kommer att lägga till sprint och explosiva övningar.

Varför har du tagit upp tävlingssimning igen?

- Jag älskar utmaningar. Det gör mig mentalt stark. Jag vill alltid flytta gränserna till nästa nivå. Samtidigt var det också en fortsättning på min yngre idrottskarriär som jag hade lämnat för tidigt (vid 19 års ålder) på grund av svagt stöd från vårt tunisiska simförbund. 

Jag vill verkligen inspirera medelålders kvinnor över hela världen och särskilt i arabvärlden att idrotta, återgå till tävling eller utöva en fysisk aktivitet för att hålla sig starka och friska både mentalt och fysiskt så länge som möjligt. Man träffar också många trevliga människor genom idrotten och delar otroliga erfarenheter. Tack vare idrotten går jag också igenom premenopausen med mindre starka symptom.

 

Hur många gånger i veckan tränar du och hur ser det ut?

- Jag simmar fem till sex gånger i veckan. Jag simmar en till en och en halv timme. Två på långbana och tre på kortbana och ett återhämtningspass på kort- eller långbana. Jag gör också två pass på gymmet där jag arbetar med styrka och kondition.

Tränar du andra sporter, isåfall vad?

-Nej, det gör jag inte. Bortsett från de gympass där jag cyklar eller roddar. Jag gör också crossfit liknande serien Jag kan inte träna något annat eftersom jag inte har tid för extra träning och eftersom vi som simmare behöver mycket tid i vattnet. Men nästa höst ska jag prova Swimrun (när jag är ledig från simningen). En kompis som driver en Swimrun-klubb har bjudit in mig att prova det! Det kommer att bli roligt! Men under de 27 år då jag tog paus från simning (mellan 1990 och 2017) försökte jag mig på löpning och cykling. Jag har kört en hel del step- och aerobicklasser och TRX. Jag har också lärt mig vindsurfa och åka skidor.

Många vuxna tycker det är svårt lära sig simma, har du några råd till dem?

- Att gå en kurs och lära sig att andas och använda benen korrekt! Vattenpositionen i frisimsimningen (kroppspositionen) är mycket viktig. Den är grunden Därefter kommer tekniken. Att simma med en kompis som kan tekniken kan hjälpa till att förbättra den och är säkert roligare.

Många tycker simning tar mycket tid, hur finner du balansen med träning och annat i livet?

- Jag tränar på lunchen. Jag är ingen morgonmänniska 😆. Du bör undvika att träna sent på kvällen, det håller dig vaken på grund av adrenalinet 😄. Jag har flexibla arbetstider. Det hjälper mycket!

Vi önskar dig all lycka till, du är en sann inspiration Leila!

You can find Leila on Instagram https://www.instagram.com/leila_dachraoui/

 


april 29, 2023 — Anna Wretling