Louise delar här sin berättelse om hur hon tagit sig tillbaka till löpningen från att ha tampats med envisa problem med hälsenorna. Ett mål har varit att kunna springa Göteborgsloppet, vilket hon efter rehab och försiktig träning ska göra i helgen! Grattis säger vi till Louise!

Louise Solberg Siljefalk bor i Göteborg och lever tillsammans med sin man Anders och två döttrar, Tuva & Tone.

Louise berättar om sin löpning, rehab och mål.

- I höstas sprang jag Idre fjällmaraton 45k och 2 veckor senare sprang jag Sälen fjällmaraton. Efter det kände jag en smärta i min hälsena, jag var stel på morgonen och hade svårt att gå i trappor. Jag bestämde mig för att vila lite från löpningen. En månad senare kändes det bättre och jag testade att springa en kort runda och det kändes bra under löpningen men fick ont efter. Jag bestämde mig då för att ta hjälp av en fysioterapeut och fick svaret att jag troligtvis överansträngt min hälsena. Jag fick ett rehabschema som jag skulle följa med olika typer av tåhävningar, enbenta, tvåbenta, excentriska. Detta gjorde jag i några månader och utökade med vikt och även spänst övningar som boxjump.

- Till det fick jag även ett löpschema för att långsamt komma tillbaka till löpningen igen. Till en början var det väldigt korta rundor, springa 500 meter, gå 100 meter. Det gick och kändes bra så jag fick utöka till att springa max 15-20 minuter och sen vila 2 dagar.

- Efter att ha gjort mina tåhävningar varje dag och löpning 2-3 gånger i veckan så började det kännas bra, tills jag plötsligt från ingenstans inte längre kunde ta ett löpsteg utan att jag fick ont. Kund inte förstå vad jag hade gjort för fel då jag gjort precis allt enligt rehab-planen i mer än 2 månader. Jag blev förkrossad och tänkte ge upp allt som har med löpning att göra när jag fick tips om stötvågsbehandling.

- Jag letade runt i Göteborg och hittade tillslut en sjukgymnast som utförde stötvågsbehandling. Det var inte den skönaste behandling jag gjort men det kändes värt att testa. Jag gick dit 3 gånger och sen ansåg den sjukgymnasten att jag hade svarat så pass bra på den att det var tillräckligt. Nu började jag få upp hoppet igen om löpningen och fortsatte med schemat jag hade sen innan. Efter ett par veckor fick jag ett bakslag igen och fick ont i en annan sena i foten och jag börja dessutom få känningar i min andra fot. Ännu en gång ville jag lägga löpningen på hyllan när jag fick tips om en annan fysioterapeut i Göteborg som dessutom forskat på hälseneskador. Där fick jag den mest utförliga undersökningen, och fick reda på att jag är svagare i min högra vad. Rådet var att jag behövde träna upp musklerna så jag blev jämn på båda vaderna genom att öka på vikten vid tåhävningarna. Fick även veta att jag är överrörlig i mina leder vilket har gjort att när jag gjort mina tåhävningar så har jag gått för högt upp på tå, vilket gjort att jag överansträngt lederna på framsidan av foten istället...

Hur tränar du just nu?

- För tillfället springer jag var tredje dag, gör tåhävningar varje dag och med tunga vikter två gånger i veckan. Till det tränar jag styrketräning tre gånger i veckan. Idag har jag kunnat öka upp mina löpturer från 15 min till 45 min och ska fortsätta öka med 10% varannan löptur ungefär. Får ligga på en subjektiv 5:a i en smärtskala mellan 1-10. Dagen efter får jag ha ont men ska inte vara sämre. På det sättet vet jag om jag överansträngt mig eller inte. Om jag bara kör det här schemat så hoppas jag att jag inte kommer ha några problem att springa Göteborgsvarvet om några veckor. Det kanske inte blir personbästa men jag är glad om jag kan ta mig runt.

Största målet är Idre fjällmaraton 45k senare i sommar. Det kommer bli en utmaning men än sålänge ser det ljust ut då jag svarar bra på min träning och att jag lyssnar på min kropp.

Vad har den här erfarenheten gett dig?

Mindfulness har varit något som jag länge känt att jag borde prova, men det har aldrig blivit av. Med tanke på min situation där jag är skadad och samtidigt sätter väldigt höga krav på mig själv på lopp så måste jag tänka om. Därför är det dags att försöka släppa alla höga mål och bara fokusera på att ha kul medan jag kör min rehab, visa tillit till min rehab och ha tålamod. För att komma igång har jag satt upp 2 x 15 min i veckan som jag bara ska fokusera på mindfulness. Jag har valt ut var jag vill vara, där jag får ro, vilket är nära havet. Jag vill hitta styrkan i mitt inre igen, det kommer vara utmanande och långt utanför min comfortzone men jag ska försöka motstå att tänka för mycket och/eller att göra två saker samtidigt, istället bara fokusera på- just nu.

Vilket är ditt favoritplagg från Power Woman? 

 "Mitt favoritplagg just nu är definitivt mina Run Hot Shorts! Jag har också Edge Run Shorts, men har inte hunnit använda dem lika mycket som mina Run Hots! Run Hot Shorts sitter som en handske, det blir som ett extra "skinn" på kroppen. De skaver inte och håller sig på plats under hela löpningen, inget som glider upp eller ner. Det är något som jag verkligen uppskattar, särskilt under längre löprundor. Ett plus är också att de torkar riktigt snabbt, under första km under Idre Fjällmarathon förra året föll jag ner i ett träsk och blev helt blöt. Jag tänkte i den minuten - hur ska det här fungera, att springa ytterligare 40 km med våta shorts - men efter bara några kilometer hade de torkat! Det är jättebra eftersom jag alltid springer och tar ett dopp i havet efteråt. Då är det skönt att kunna hoppa i vattnet med både shorts och sport-bh och springa hem igen utan att det skaver!

Instagram @lisensol

 


maj 09, 2023 — Anna Wretling