Nadja Svahn som till vardags jobbar som R&D-Chef inom fordonsbranschen i Göteborg, tränar främst löpning men även en del styrketräning. Att få träffa andra människor och den härliga känslan av endorfiner efter passet är den bästa träningsmotivationen. 


Men just nu är fokus i träningen att kunna komma tillbaka fullt ut till den härliga känslan med löpningen efter en fotoperation.  


"Det har gått drygt två år sedan min fotoperation och jag kan äntligen springa lite längre. Jag känner fortfarande av det ibland, så det är viktigt att fortsätta ha tålamod och lyssna på kroppen så att jag inte går för fort fram och får en överbelastningsskada i foten. Just nu tränar jag för Göteborgsvarvet och har inga tidsmål i år utan kommer att njuta av att jag kan springa igen. Jag kommer att njuta av publiken och atmosfären. Förhoppningen inför framtiden är att fortsätta trappa upp träningen och senare i år skulle det vara kul att utmana några personbästa!"


Om vi tar det från början så gillade Nadja aldrig löpning som ung då en svår astma gjorde att hon aldrig riktigt kände att hon kunde prestera bra i konditionsidrotter även om hon älskade att träna i allmänhet. Men i vuxen ålder som tvåbarnsmamma hittade Nadja löpningen som en effektiv träningsform att hinna med i livspusslet.  Det lossnade när hon efter mycket träning för första gången sprang milen under drömgränsen 50 min. En upplevelse som Nadja som ung faktiskt trodde var fysiskt omöjligt att uppnå.


Efter det tog hon mod till sig att gå med i en löpargrupp. vilket är det bästa hon gjort. Det gav en fantastisk gemenskap och pepp och Nadja gjorde stora framsteg tack vare gemenskapen och upplägget i gruppen vilket resulterade i att  ytterligare flera minuter kapades på milen. 


 “Helt plötsligt började jag också tro på mig själv och att inte sätta begränsningar på vad jag är kapabel till. Om Sub 50 inte var omöjligt så kan inte Sub 45 vara det heller, en fantastisk känsla vilken även hjälpt mig att våga anta nya utmaningar yrkesmässigt.” 


Men där på toppen så smög det sig på en smärta i foten och det konstaterades att ett ben i foten hamnat löst efter en vrickning tidigare samma år, vilket irriterade en sena som orsakade smärtan. Operation var den enda lösningen för att kunna fortsätta springa så operation fick det bli. Efter 6 veckor i gips blev det väldigt tydligt hur viktig träningen var för det psykiska måendet vilket också motiverade Nadja till att kämpa vidare och jag började så smått lära mig gå igen.


Efter några veckor kunde Nadja gå utan kryckor och hon ökade  sedan promenaderna successivt samtidigt som hon kämpade på med rehab. Det blev en väldigt tuff och lång period samtidigt som Nadja hela tiden arbetat heltid. Tankar som ”vad har jag gett mig in på?” och ”jag kommer aldrig kunna springa igen” kom allt oftare, men Nadja  tog då hjälp av sin fysioterapeut som gav pepp och stöd att kämpa vidare. Allt eftersom foten blev bättre så ökade Nadja mängden styrketräning och efter 6 månader fick hon äntligen ta de första stapplande löpstegen igen. 



Nadja har följt ett 10 veckors löpstegringsprogram och känner sig hoppfull igen. Det har sedan gått både upp och ner med framsteg och bakslag om vartannat och motivationen har inte alltid varit på topp, men det som driver henne att fortsätta kämpa är att komma tillbaka till den där känslan av att inget är omöjligt igen och gemenskapen i löpargruppen som hon saknat enormt!


Ett drygt år efter avgipsning har Nadja kommit långt och kan springa ca 45 min sammanhängande utan smärta och har även kunnat springa lite intervaller, men det är en bra bit kvar till att kunna springa den mängd som hon  gjorde innan och nu blir utmaningen att kämpa på med rehab lika flitigt som tidigare och att fortsätta skynda långsamt för att ta sig sista biten i mål! 


“För att hålla uppe motivationen har jag har under resan inspirerats av andra löpare, både i den härliga löpargruppen, men även på instagram. Att kunna få bli inspirerad och inspirera andra är en motivation i sig. Många har hört av sig som ska eller funderar på att göra liknande operation där jag fått möjlighet att hjälpa, ge råd och inspirera vilket ger mig energi tillbaka och motiverar mig att inte ge upp min egen resa utan visa att det går och att jag kommer komma tillbaka!” 




Nadjas 3 bästa tips till den som vill börja springa efter en skada:

  1. Ha tålamod och dokumentera alla framsteg, små som stora, för att senare kunna gå tillbaka och se progress över tid.

  2. Ta hjälp av en fysioterapeut med erfarenhet av just din skada och lita på processen! En läkning och rehab-process efter en skada är inte linjär utan det kommer perioder då det känns tyngre för att det senare kännas bättre igen.

  3. Ge inte upp! Sätt upp en tydlig målbild med delmål att bocka av på vägen. Var inte så hård mot dig själv utan tillåt dig att bryta ihop ibland och kom igen!



Vad är en Power Woman för dig?

En Power Woman är för mig modig genom att vara stolt över sin egen prestation och inspirerar andra att tro på sig själva och att vara stolta över sin prestation oavsett nivå.

 

Nadjas favoritplagg från Power Woman

Mitt favoritplagg just nu är Run Hot Shorts som inte bara är snygga, utan sitter som en smäck under hela löppasset. Många shorts har en tendens att korva sig vid insidan av låren, men dessa sitter fantastiskt bra och jag känner mig riktigt stark när jag springer i dem. 


Instagram: @nadjasvahn


maj 11, 2023 — Cecilia Hjertzell