”Hej! Vi är två tvillingsystrar som heter Maria och Monika Olsson födda -67, så vi har hunnit komma upp i åren:)”

Follow on instagram @miamon21

Vi har alltid tränat vid sidan om jobbet för att vi mår bra av det, träningen har alltid varit en stor del av våra liv, men utan att vara så tävlingsinriktad. Det är klart att det är kul att tävla någon gång då och då men mest är träningen ett stort välbefinnande i livet, som en vän som alltid finns. Träningen avdramatiserar jobbet och tvärtom. Det känns som livet blir lättare med träningen, allt blir mer hanterbart när man har fått sin dos för dagen…

Vi har hela våra liv jobbat i kök på den kalla sidan, och vi har haft förmånen att få jobba i vackra miljöer, som i skärgården på Utö, på Cirkus på Djurgården och nu på Ulla Winbladh på Djurgården.

Viktigt för oss är att vi trivs i båda världarna av träning och jobb. Vi har ofta högt tempo på dagarna utan att stressa för mycket, men vi är även duktiga på att koppla av  och det gör vi med att lyssna på poddar, se på film, titta på TV, fika, yoga, äta, hälsa, smink, kläder, djur ( hundar och katter ).  Vad vi än gör så försöker vi hålla fokus på det vi gör. 

Berätta om er bakgrund inom simning? 

Vi har bott i Stockholm i över 30 år och de senaste 16 åren har vi bott i Gamla Stan. Vi är uppväxta i Filipstad, Värmland och det var där vi började simma i Filipstads simklubb, som vi fortfarande har kontakt med. Vi gillade vatten så det var nog därför vi började simma vid 8 års ålder. Vi har har aldrig varit några stjärnor i bassängen men den stora vinsten var att vi lärde oss crawl och att vi har tagit med oss genom livet.. Det är en sådan gåva att ha med sig genom livet. Simningen betyder allt för oss, och vi har alltid ett sug efter simning. Viktigt är också att vi får chans att blanda träningen för simningen är som bäst när vi varvar med gym, löp, yoga mm.

Simning varierar under året, vi simmar mycket i en bassäng i en meters 50 bana. Då vi jobbar ojämna arbetstider så har vi möjlighet att simma innan kl 15 många dagar, då är bassängen som lugnast. Vi varierar längden mellan 3000- 8000m så det blir mycket distanspass och inte så mycket intervaller. Vi simmar som minst i december på grund av jobb och i oktober efter utesäsongen för då är vi lite simtrötta. Från juni simmar vi ute i sjön med våtdräkt.

Nu håller vi på att simma upp oss inför milen i Vansbro, så vi försöker bli vana vid långsimning så ofta vi kan. Med lite planering får vi till det någorlunda.

Hur skiljer sig simning från andra sporter?

Simning skiljer sig från annan träning, först och främst så ligger man horisontellt som man ej gör i någon annan sport, det kan vara väldigt skönt att ha kroppen i vågrätt läge, man blir avslappnande på något vis. Sedan gör vattnet att det blir väldigt meditativt samt att det är skönt att vara bortkopplad från det övriga omkring en. Vi älskar även löpning som motionsform och skulle inte kunna välja bort något av dem, men simning är nog den skönaste sporten av dem alla, det är som en vän ( även löpning är det med ) som alltid är med oss i livet..

Hur skiljer sig pool mot öppet vatten?

Öppet vatten och pool är skilda sporter. I en pool är du på samma plats i varmt vatten utan yttre påverkan. Simma i sjö är annorlunda, vattnet är mörkt, det kan vara vågigt, man måste hålla kurs och det gör utesim mer äventyrligt.  Man är ett med naturen, frihetskänslan är total! Havssim har vi bara lite erfarenhet av, vi känner oss tryggare i insjö. Vi har alltid en safety buoy på ryggen och simmar alltid tillsammans.

VI ÄLSKAR ATT SIMMA UTE! 

Fördelen med pool är trygghetskänslan, bastun efteråt, det varma vatten osv. Nackdelen är trängseln vissa tider, men man får försöka  hitta de bästa tiderna som passar in i livet och när det är minst människor i poolen.

Fördelen med utesim är frihetskänslan och äventyr känslan och nackdelen är att det kan vara kallt o vågigt o lite läskigt, men det har vi vant oss vid sakta men säker och så kör vi ofta i våtdräkt.

Vad betyder vatten och simning för er?

Vatten betyder jättemycket, vi mår bra av att bara se på vatten, det ger ett sånt lugn och vi känner harmoni.

Ett ord som beskriver simning för oss är “lyckokänsla” därför att simning alltid gör oss på bra humör och det som känns lite tungt känns lättare efteråt.

Vi gör långpass i pool då och då, det är speciellt att bara för att rensa tankarna, de kommer och går fritt och man kan tänka på allt från att möblera om ett rum, recept, jobbsaker, hundraser, musiktexter…till att tänka på en drömresa och planera den. När vi simmar ute är det svårare att tänka, fokuseringen tar över då.

Kan ni ge tips till dem som vill börja simma?

Det är inte så stor skillnad på att lära barn eller vuxna att simma. Barn lär sig lite snabbare än vuxna men annars är det ungefär lika

Svårast är andningen -  i alla åldrar

Vårt råd är att börja på grunt vatten, lära sig andningstekniken så man känner sig trygg ,vara nära något så du kan nå fram till vid osäkerhet tex en brygga, strand, sten och alltid ha någon med sig. En safe på ryggen kan kännas tryggt och försöka skapa sig en trygg situation och miljö innan man börjar simma för det är viktigt att man känner sig trygg. Ta det i små steg och stressa inte.

Det är mycket teknik i simning, men grunden är att lägga sig på vattenytan och lära sig flyta. Ha huvud, höft och häl vid vattenytan, böja in hakan mot bröstet,  hålla en hög armbåge i draget under vattnet( så man får med sig vattnet o ej tappar vattnet samt att lära sig rotationen. Ena höften pressas ner och den andra upp. Andningen kommer med i rotationen, tänk att nacken är en förlängning på ryggraden. Handen ska stickas ner långt fram och greppa tag i vattnet, tänk att sätta in handen i en vante strax under vattenytan längre fram.

Ta en sak i taget, tänk smått först, inte på allt samtidigt, då kommer crawlet  komma allt eftersom. Benen är som en motor som håller balansen. Simma och öva ofta i början!

Vi använder aldrig klocka eller ngt annat när vi simmar. Ibland tittar vi på visaren på stora tidtagaruret vid bassängen vid vila, typ vila 10 sek. Vi kör mycket på känsla.

En våtdräkt får inte vara för tjock, den måste vara gjord för simning och inte för surfing. Mjuka kanter och ej sitta för hårt över axlarna, det ska kännas som ett extra skinn.

Finns det något negativt med simning?

Det enda negativa med simning som sport är att man måste hitta bra pool /sjö som sim-möjligt, annars är det bara bra. Passar även otroligt bra som alternativ träning om man kör nån annan sport el är skadad. Det som ofta hindrar oss är tiden, om vi har lite tid på grund av jobb/sociala så är det lättare att springa en sväng.

Tävlar ni i simning?

Det blir någon motionstävling varje år, typ riddarfjärdssimningen - och i år blir det Vansbro 10k. Vi har simmat Vansbro 3K många ggr genom livet, det är en bra utmaning!

10k känns som en spännande äventyrlig utmaning för oss, längden framför allt, och se hur vi reagerar på att simma så långt i öppet vatten. Naturupplevelsen ska bli otroligt häftig, att simma i en älv med olika strömmar är unikt, Sverige är unikt med sina vatten. 

Så vill vi inspirera andra kvinnor i vår ålder att våga testa en sån här upplevelse, man behöver inte vara elit för att göra det!

Hur ska ni lägga upp loppet?

Vi kommer lägga upp tävlingen i delar om 4×2500m. Första 2,5 km kommer vi bara simma igenom och simma avslappnat och inte tänka på vad vi har framför oss. Andra 2.5 km försöka komma in i ett behagligt tempo som vi ska orka hålla och på den tredje 2.5 km och den sista 2.5 km får vi se hur mycket kraft som finns kvar - då ska vi bara in i mål. Målet är att det ska vara en skön utmanande äventyrlig upplevelse som kommer göra oss härligt trötta. Sedan måste man vara påfylld av positiv energi, så vi kommer ha en vecka ledigt innan och vara på konserter i Göteborg och i Värmland där vi gör ett sista sim i sjö innan loppet och då blir det runt 6k träning och viktigt är också att prioritera sömnen hela veckan.

Vi kommer äta som vanligt dagarna innan, vi äter överlag mycket kolhydrater, och äta en sen middag dagen innan och lite lätt innan start. Snabba intag av näring under loppet på vätskestationerna. 

Vi åker till Vansbro i Power Woman kläder, i långa tights, sport bh, linne, långärmad tröja över och ev en tjock jacka. Vi har naturligtvis PW baddräkt samt korta tights under våtdräkten. Tar även med nån extra tjock tröja o mössa om vi är kalla efteråt..

Viktigt på tävlingen är att hålla kursen, det krävs lite övning att känna sig bekväm med att navigera utomhus. Man måste att ha bra glasögon, titta upp som en krokodil ibland och ta sikte långt fram.

Temperaturen är en annan faktor som påverkar samt vågor, för även små vågor påverkar simningen vilket är viktigt att förstå så man inte blir rädd.

Hur tänker ni inför distansen?

Man måste vara inställd på ett långsim, man måste vara beredd, se målet långt fram i tiden, för då kan man dela upp det i delmål. Att börja lugnt och komma in i loppet sakta och säkert. Det krävs att man är tränad för att simma långt annars får man inte runt armarna på slutet och psykologiskt orkar man inte.

Beskriv vad ni gillar med Power Woman?

PW ́s badkläder är helt otroliga. Vi har simmat i hela livet och haft lite olika baddräkter men  när vi upptäckte PWs alla kläder och badkläder hittade vi hem ❤️💯 Vi kommer aldrig köpa nåt annat. Badkläderna sitter som ett andra skinn, de har de små detaljerna som gör  badkläderna perfekta. De sitter så bekvämt över byst och höft och över ryggen. Dessutom är alla badkläder så snygga! Vi får alltid energi när vi får på oss PWs baddräkt. Vi får energi av alla Power Womans kläder. Det förenar också, för vi hälsar alltid på andra med PW-kläder och många tar kontakt och frågar om  dem.

Har ni en favorit?

Vi kan omöjligt välja en favorit, allt är bra! Tränings Bh-arna är de bästa någonsin, tightsen är helt underbara, alla shorts är fantastiska och linnena är superbra och jackorna ska vi inte ens prata om! Bästa ever, och långärmade tröjorna likaså. Kläderna höjer statusen på träningslivet. Vi vill rekommendera alla kvinnor unna sig Power Woman kläder❤️


juni 29, 2023 — Anna Wretling