Behövs en badmössa? Svaret är solklart JA!

Det finns så många anledningar till varför en badmössa är nödvändig när man simmar. Vi har listat 10 av de många anledningarna och vi är övertygade om att du efter att ha läst dessa också kommer att säga JA till badmössan. En del tycker att badmössor är obekväma, men fördelarna överväger helt klart de nackdelar som följer med badmössan. Läs våra #10 bästa skäl och vi är övertygade om att du också kommer att ha en badmössa nästa gång du simmar (om du inte redan gör det).

#1 Du blir snabbare i vattnet

Om du bär badmössan korrekt så kommer den att hjälpa dig att minska ditt vattenmotstånd och öka din hydrodynamik. Hydrodynamik mäts av hur mycket motstånd din kropp gör när du simmar. Med en badmössa minskar ditt motstånd i vattnet så badmössan hjälper dig helt enkelt att simma snabbare!

#2 Håller ditt hår torrt

Det kanske låter lite konstigt, men detta är faktiskt den vanligaste anledningen till att simmare bär badmössor. Eftersom håret absorberar så mycket vatten kan det vara riktigt frustrerande att ha vatten som droppar överallt. Även om din badmössa inte helt hindrar vatten från att nå ditt hår så minskar badmössan mängden vatten och det är mycket bättre med än utan.

#3 Skyddar ditt hår

De flesta pooler är behandlade med olika kemikalier för att minska tillväxten av bakterier och mikrober för att hålla simmarna säkra från sjukdomar och infektioner. Kemikalierna i poolen är ökända för att skada håret och förvandla ett slätt, silkeslent hår till något tjockt och halmliknande. Det finns hårprodukter som hjälper till att ta bort klor från ditt hår, men att alltid bära en badmössa i poolen är ett bra sätt att skydda håret. Silikon- och latexbadmössor är bäst på att hålla ditt hår torrt och skydda det mot klorskador.

#4 Håller håret borta från ansiktet

Det är hemskt att få hår i ansiktet när man simmar. För dig med långt hår hjälper badmössan att hålla håret borta från ansiktet när du simmar. Det hjälper dig inte bara att se bättre och veta vart du är på väg, det hjälper dig även att andas lättare. Att försöka ta ett andetag med en munfull vått hår är inte lätt. Med håret inpackat i en badmössa slipper du får håret i ansiktet och du kan andas fritt under hela simpasset.

#5 Vårdar poolen och värnar dina medsimmare

Det finns inget värre än att få någon annans hår inslingrat i fingrarna eller i ansiktet när du simmar. Och det där håret som landar på någon kan vara ditt om du inte bär badmössa. Så det bästa sättet att ta hand om poolen och dess simmare är att använda en badmössa. Föreställ dig att hårstrån som kommer flytandes mot dig när du simmar. Badmössan hjälper till att förhindra hår, ditt och andras, från att hamna i vattnet och orsaka obehag för dina medsimmare.

#6 Ger dina fans en chans att se dig

Under lopp i pool eller i öppet vatten är en badmössa det bästa sättet för att ge dina fans/vänner/familj en chans att upptäcka dig i vattnet. Du vet att alla ser likadana ut i vattnet, men en badmössa i en knallig färg hjälper dig att sticka ut från mängden och fastna på den där bilden eller filmen som blir ett värdefullt minne.

#7 Säkerhet i öppet vatten

Synlighet är inte bara viktigt för de som hejar på dig. Detta är också väldigt viktigt för säkerheten vid simning i öppet vatten. En badmössa i starka färger hjälper dig att sticka ut från vattnets blågröna bakgrundsfärg och gör dig synlig för båtar men även för badvakter och andra simmare.

#8 Håller dig varm

Vissa badmössor är tjocka och icke-porösa. De kan fungera som isolering och hålla huvudet varmt i det kyliga vattnet. Dina händer, fötter och huvud tappar värme före resten av kroppen och när du tränar i kallt vatten är det viktigt att hålla värmen.

Vårt hemliga tips från våra simmare som simmar öppet vatten i kallt vatten. 
Använd två badmössor ovanpå varandra!
 

#9 Skyddar dina öron

Extern otit eller inflammation i ytterörat är vanligt bland simmare och kan orsaka allvarliga problem med upprepade öroninflammationer och hörselnedsättning till följd. Att bära en badmössa minskar risken för inflammation, genom att badmössan minskar mängden vatten som dina öron kommer i kontakt med. Badmössan hjälper också till att hålla öronproppar på plats under simningen.

#10 Den är supersnygg och ger dig extra POWER

Power Womans badmössor är gjorda i ett mjukt silikonmaterial med en vacker matt finish och som är tåligt mot salt och sol. Våra badmössor är mjuka och håller sig på plats även under de intensivaste träningspassen. Förutom den snygga designen så har vårt svenska designteam har dessutom fyllt dem med superkrafter. Badmössan tillverkas i en spansk fabrik, specialiserad på simkläder.

november 01, 2023 — Cecilia Hjertzell