Längdskidåkning! 

Att svettas utomhus har många fördelar, man blir piggare samt mindre frustrerad och deprimerad av att träna. Att ge dig ut i skidspåret är lika bra för knappar som för kroppen. Konditionsträning får mer och mer uppmärksamhet för de långsiktiga effekterna - att vi får ett starkare hjärta och reducerar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Vår energibalans blir bättre, så att vi lättare håller vikten och förebygger diabetes. Fettförbränningen förbättras, vi får ett bättre humör och bygger upp ett starkt immunförsvar. Man ska inte underskatta kraften i att åka i vintersolen. D-vitaminbrist som kan leda till svagt skelett, och solen är en utmärkt källa till det nödvändiga vitaminet. Forskning utförd vid Mayo Foundation for Medical Education and Research visar att du kan minska risken för att åka på influensa med 20–30 procent genom att vara aktiv i vinterkylan. Forskning från Northern Arizona University visar att löpare som regelbundet springer i kyla kan bli 29 procent snabbare.

Träning för hela kroppen

Längdåkning är bra för hjärtat och lungorna!
Om du vill få bättre kondition är längdskidor en av de bästa träningsformerna! Du jobbar inte bara med många muskler på en och samma gång, vilket anstränger hjärtat och lungorna på ett bra sätt, du får också naturligt intervallträning när du klättrar uppför backar. Den största skillnaden mellan längdskidåkning och många andra uthållighetssporter, såsom löpning och cykling är att aktivera även överkroppen! Belastningen under längdåkning varierar från första till sista stavtaget och pulsen växlar i takt med den omväxlande terrängen. Så du behöver inte bara stå i gymmet och inte om du vill ha starka armar och rygg, det går utmärkt att hitta träningsformer utomhus som bygger styrka och kraft. Nog för att skidåkningen i sig också kan ge dig starka ben överlag, men att klättra uppför backar med skidor ger även en stark bakdel o rumpa. Inte nog med det, du spänner dina kärnmuskler i skidspåret och därmed stärker även dem. Längdskidåkning är skonsam träning med minimal skaderisk. Längdskidåkning sliter inte på knän och andra leder i samma grad som löpning, varför det är super ex. kring en graviditet eller vid skador.


På bilden syns Ursula Weber från Bayern i Tyskland under ett träningspass i längdspåren. Ursula är triathlet och tränar simning, löpning, cykling, gym, cx skidåkning och snowboard på vintern. Ursula älskar Power Woman för att kläderna känns lyxiga och har samtidigt komfort. Speciellt bra tycker Ursula om Primo Feather Collectionen för cykling och de nya träningskläderna i pastellfärgad leopard.  "Du ser för många svarta cykelshorts så det är dags för lite färg! Att idrotta är mycket roligare när du ser bra ut och du mår bättre i bekväma snygga kläder. - Det borde finnas fler Power Women där ute!"  Instagram @ursula.trialadecember 14, 2022 — Anna Wretling