Den 6 till 8 oktober är det dags för Ironman Worldchampionship i Kona, Hawaii. En av de kvalificerade atleterna är svenska Camilla Runfors. Till vardags jobbar denna trebarnsmamma som kirurg och hon har gjort pendelträningen till en livsstil för att hinna med träningspassen i livspusslet.

Camilla Runfors finishing Stockholm Marathon Power Woman Blog

”Jag är beroende av träning för att må bra!” – Camilla Runfors

Camillas träningshistoria, som lett henne fram till startlinjen på Kona Beach, är mångfacetterad. Hennes uppväxt präglades främst av lagidrott med bollsporter av olika dess slag, vilket så småningom ledde fram till fotboll och innebandy på en hyfsat hög nivå. Under läkarstudierna började Camilla träna konditionsidrotter på egen hand och löpning blev den nya hobbyn. För ett par år sedan gjorde Camilla en ordentlig träningssatsning där hon började träna efter ett träningsprogram och med en tydlig målsättning och upptäckte då att drömmålen inte var alltför långt borta utan tvärtom högst nåbara.

”Med åldern kommer en uthållighet och seghet, så nu fortsätter jag att flytta fram gränserna. Jag kan inte riktigt låta bli att testa mig och mina gränser.”

Camilla Runfors triathlet in tri bikini suit from Power Woman

Att det blev just triathlon är dock ingen slump. Redan innan sporten hade slagit igenom stort i Sverige så hade Camillas släkt en ”Simma-Cykla-Springa”-tävling varje sommar som Camilla deltog i så snart det gavs möjlighet. Därefter har det alltså bara fortsatt, med vardagsträning och deltagande i lopp. Camilla är särskilt svag för långlopp och traditioner. ”Jag kan bli tårögd när jag står och tittar på Stockholm Maraton eller ser Vasaloppet på TV. Jag blir nästan mer känslosam då än när jag själv deltar”, säger Camilla. ”Det är något speciellt med hela gemenskapen, drivet, och den kollektiva kämparandan, oavsett nivå. Men även med den totala hängivelsen och utmattningen. Så fint på något sätt.”

Camilla Runfors Ironman Kalmar Award Power Woman

Inte helt oväntat så är det att få uppleva själva stämningen kring ett världsmästerskap som Camilla ser fram emot mest med tävlingen på Hawaii. Hon försöker att inte göra en för stor grej av själva tävlingen, utan ser det mer som en fantastisk upplevelse och en ära att få delta. Hon ser även fram emot att få uppleva naturen på Big Island, Hawaii.

Den största utmaningen tror Camilla kommer vara själva värmen under loppet. Att komma från oktoberkylan i Sverige till att genomföra en tävling i stekande sol bland uppvärmda svarta lavafält, är både svårt att värja sig emot och träna inför. Hennes egna recept på bra förberedelse stavas – r ö d b e t s j u i c e. Något Camilla hinkar i sig dagarna innan ett långlopp. Om det är placebo eller inte vågar hon inte säga, men därmed inte heller vara utan juicen. I övrigt så är det att sova och äta ordentligt veckan innan och fylla på med extra kolhydrater, men i övrigt ingen särskild kost. Kvällen innan loppet vet hon att det kommer vara svårt att få till en god sömn och då hjälper det att vara utvilad dagarna innan. Att packa och resa med cykel har Camilla ingen tidigare erfarenhet av, så vi får kanske möjlighet att återkomma till den delen av upplevelsen efter loppet.

Triathlet Camilla Runfors on bike Power Woman

Hur det än går med cykeln är vi övertygade om att Camilla kommer att få en fantastisk upplevelse och vi passar på att önska stort lycka till på äventyret och säger – Camilla – DU är POWER!

Camilla bästa tips för pendelträning

För att hinna med den omfattande träningen så har Camilla gjort pendelträningen till en livsstil. Hon nyttjar vägen till och från jobbet för att klämma in de många (och långa) träningspassen.

Här är Camillas bästa tips för att få pendelträning som en del av vardagen:

 1. Bestäm kvällen innan att det ska bli av. Lägg fram kläder.

 2. Kliv upp ur sängen. Då är halva jobbet gjort.
  Att bestämma sig på morgonen har aldrig funkat för mig. Då kohandlar jag bara med mig själv och snoozandet och sängen vinner - alltid.

 3. Hitta en bra sträcka mellan hemmet och jobbet.
  • Löpning: Jag råkar ha en perfekt sträcka på 12 km till mitt jobb. Den går att springa på alla sätt (lufsa, jogga, intervall- och/eller tröskelträna).
  • Cykling: Gör jag som transport raka vägen, eller med omväg för lite längre distans (och därmed tidigare uppstigning).
  • Simning: Det blir ett kort pass i simhallen som ligger halvvägs på väg till jobbet. Öppet vatten-träning gör jag alltid med sällskap så det blir främst kvällstid eller på helger under våren/sommaren. 

Camilla intervjuades nyligen i Mama - Expressen. Den fina intervjun hittar du här.


september 29, 2022 — Cecilia Hjertzell