Anna och Jenny beskriver sig som två sportnördar. De lärde känna varandra via den gemensamma SwimRun-klubben och både tränar och tävlar tillsammans, i senaste tävlingen ÖtillÖ i september 2022 kom tävlingsparet på 3:de plats!

Anna Jenny Ingela Supervasan

När Jenny förra året fick frågan av Oscar Olsson om att köra Supervasan tillsammans med honom och hans stafettlag så var hon helt inställd på att köra hela sträckan på egen hand. Men efter omfattningen i utmaningen sjunkit in och med tanke på den korta förberedelsetiden (1 månad innan loppet) så kom verkligheten ifatt Jenny och hon valde då att istället skapa ett superdamlag med Anna på cykel och Ingela [Efternamn] på rullskidor och Jenny själv på löpning. Tävlingen gav mersmak och efter att ha pratat igenom det med Anna så bestämde sig duon att köra igen. 

Höstförberedelserna innehöll några brick-pass på rullskidor och cykel innan vintern. Anna är den mera vana skidåkaren medan Jenny har cyklat. Den stora utmaningen för båda är att se hur kroppen reagerar efter så många timmar. Jenny har som mest tävlat i 15 timmar i ett bergslopp i Alperna och Anna har ungefär samma erfarenhet. Och de är medvetna om att skaderisken ökar. 

För utrustning och planering har de fått hjälp av Oscar, samt Martin Belak som är Annas sambo. Det behöver ju planeras noga både kring sportutrustning men även nutrition under hela dygnet. Duon har provat sig fram men även fått råd och hjälp av andra duktiga atleter hur man bäst får energin att räcka under så här långa lopp. I energipåfyllningen ingår allt möjligt såsom mandelmassa, olika pannkakor och syltsmörgåsar. 

Supervasans manifest ”Att genom utmaningar från sina egna förutsättningar uppmuntra till en aktiv livsstil med hälsa och motion för den egna hälsan”. Duon stöttar manifestet och som en del i loppet genomför duon en insamling till förmån för EN FRISK GENERATION – en organisation som arbetar för en jämlik hälsa för alla barn och ungdomar! Målet är att få in 100kr/km, vilket innebär totalt 27.400 SEK! 

Jennys största farhåga är hur det kommer att kännas att springa 9 mil med dryga 9 mils cykling och 9 mils rullskidor i benen. Hon har sprungit denna sträcka vid 5 tillfällen men alltid på fräscha ben. Det finns även en rädsla att ramla och skada fingret – som hon bröt tidigare i våras. Men hon är övertygad om att Annas ständigt glada humör och pepp kommer göra loppet både enklare och roligt när de tar sig an Fäders (och mödrars spår) för framtida segrar. Om duo tar sig i mål så är blir de det första damlaget som lyckas med utmaningen.

OM SUPERVASAN

Etablerades av Oscar Olsson när han tog sig an utmaningen hösten 2020. Rekordtiden är 16h 35min som Oscar satte i juni 2021, då deltog 3 utmanarlag, 1 damlag, 1 herrlag och 1 mixlag.

Supervasan omfattar: 

  • Sälen- Mora Rullskidor 90 km
  • Mora - Sälen MTB 94 km
  • Sälen - Mora Traillöpning 90 km

Read more about Supervasan


juni 04, 2022 — Cecilia Hjertzell