Ni flesta känner henne redan till utseendet. Simmerskan Linnea Lindberg är en av Power Womans mest fotograferade atleter. Våra foton på Linnea väcker ofta stor uppmärksamhet. ”Äntligen en kvinnlig simmare som visar simkläder!” – är en kommentar vi ofta får på annonser med Linnea, vilket gör oss lyckliga i själen. Men Linnea är ju inte bara simmare så här kommer vårt försök att få er att lära känna människan Linnea lite bättre.

Linnea simmar för Neptun

Linnea är 25 år och simmar för Stockholmsklubben Neptun. Hennes främsta simgren är bröstsim, med en preferens för de korta distanserna. Förvisso uppvuxen på Lidingö i Stockholm, men hennes dubbla medborgarskap har gjort att hon spenderat en stod del av uppväxten i Australien då hennes mamma kommer från Melbourne (Linneas pappa kommer från Alingsås ). 

Simningen har funnits med hela livet men Linnea började en mer seriös satsning under högstadiet. 2015 flyttade hon till USA för att studera och simma vid Washington State University, en division1-skola i tuffa Pac-12 Conference. 2019 tog Linnea en examen i psykologi och flyttade hem till Stockholm där hon numera bor med sin sambo.

Linnea Lindberg Neptun

Simningen är en stor del av Linneas vardag, förutom den egna träningen på heltid så jobbar hon som verksamhetsansvarig för siminlärning på klubben Neptun samt som simtränare. Hon arbetar även för Svenska Simförbundet samt som frilansfotograf när tillfälle ges. 

Klubben är ett viktigt stöd för Linneas stenhårda satsning då det är en balansgång att få schemat för träning och arbete att gå ihop och även få ha ett socialt liv. Linnea har dock fått erfarenhet av denna balansgång under sina 4 år i USA där 20h träning/vecka skulle fungera med heltidsstudier. 

Att utöva en idrott på hög nivå och få vardagen att gå ihop är en utmaning, men allt går med bra planering och struktur.

”Utmaningen att få vardagen att gå ihop må vara svår men den stora utmaningen är att hålla kroppen och själen frisk”, säger Linnea. ”Det är påfrestande att idrotta och jobba samtidigt, men det är en process och till slut hittar man rutiner som funkar. Både för den fysiska och psykiska hälsan.

”´Det är viktigt att hitta en rutin som fungerar för varje individ. Den rutin och det träningsupplägg som fungerar bäst för mig är kanske inte det som fungerar bäst för någon annan. Allas situation och förutsättningar är olika och dessutom förändras vardagen. Det träningsupplägg jag körde för ett år sen kanske inte passar lika bra nu och så är det skillnad på hur det ser ut för en 18-åring och för en 25-åring”, fortsätter Linnea. 

SM-bronset i bröstsim kom efter en tuff period

En av de prestationer Linnea är mest stolt över är den första individuella SM-medaljen 2019.  Linnea hade då precis kommit hem från USA efter riktigt tufft mitt sista år i USA där hon kämpat både med träningen och studierna så till den grad att hon vid ett tillfälle var redo att strunta i allt och resa hem till Sverige. Hon kom till tävlingen efter ett roligt och lyckat träningsläger i Turkiet. 

”Att komma tillbaka efter examen och få simma hem SM-bronset gjorde att det kändes som att jag fick min "utbetalning" för allt slit och att jag faktiskt inte åkte hem i mitten av allt det tuffa.”, säger Linnea

Linnea uttrycker också stolthet och tacksamhet över att få fortsätta utöva den sport hon älskar. Hon har sett många lagkamrater sluta under de senaste åren så hon känner en stolthet över att fortsatt utvecklas i sin simning. Hennes drivkrafter är bl a just hungern att få utvecklas i simningen, som person och i livet. En annan drivkraft är glädjen i simningen. Att tycka det är kul är det som får henne att fortsätta. Simningen kräver oerhört många träningstimmar och mycket runtomkring som kost, rehab, styrketräning ska skötas ordentligt. Man får välja bort en del och prioritera men glädjen gör det värt det. Den sista drivkraft Linnea nämner är personerna som finns runt henne. Lagkamraterna i Sverige och i USA, motståndare som pushar henne men även är hennes vänner, tränare som man bygger fina relationer med och alla underbara människor som jobbar med Power Woman! Jag har stött på och är omringad av så otroligt fina människor. Människor som jag aldrig kanske hade stött på om det inte vore för sporten.

Simmerskan Linnea Lindberg för Power Woman

Linneas bilder får ofta kommentarer så vi frågade Linnea om hennes egna tankar om hur kvinnliga atleter porträtteras. ”Jag tycker att det är viktigt att ha en variation av olika kroppar, åldrar och utseenden på SoMe. När det gäller baddräkter känns det ju mer autentiskt om det är en riktig simmare som står modell till exempel”, säger Linnea. Jag tycker det är viktigt att lyfta hälsosamma och olika kroppar på sociala medier. Jag är glad att jag får vara del av Power Woman som verkligen har en hälsosam variation på modellerna de jobbar med.”

 

Så avslutningsvis vill vi förstås veta vilka egenskaper som Linnea tycker utmärker en Power Woman. 

En Power Woman är stark, målmedveten, positiv och ödmjuk. En Power Woman är inte rädd för att gå sin egen väg.

Linnea Lindberg


november 21, 2022 — Cecilia Hjertzell